Tahrat vaatteissa aiheuttavat päänvaivaa, etenkin kun niillä on taipumusta ilmestyä juuri siihen valkoiseen t-paitaan, jonka ostit viikko sitten. Yksi pahimmista tahraajista on öljy, sillä se imeytyy syvälle tekstiilin kuituihin, eikä lähde pois kuumassakaan pesuvedessä. Vahingon sattuessa kannattaa toimia nopeasti. Mitä pidempään öljy ehtii imeytyä, sitä todennäköisemmin tahra jää siihen pysyvästi.

Kuten moneen muuhunkin ongelmaan, myös öljytahran poistoon on olemassa erilaisia kotikonsteja. Kokeile tahraan seuraavia keinoja. Jos vaate ei siltikään puhdistu, kannattaa suosiolla viedä se pesulaan tai heittää menemään.

1. Tarkista vaatteen pesuohje

Lue aina vaatten pesulappu, ennen kuin laitat sen pesuun. Tahranpoiston jälkeen vaate kannattaa pestä ohjeen mukaisessa maksimilämpötilassa.

2. Tahranpoistoaine

Kaupat ovat pullollaan tahranpoistoaineita, joita voi levittää suoraan tahran päälle ennen konepesua.

3. Astianpesuaine

Vanha kunnon Fairy toimii myös tahranpoistoaineena. Levitä sitä tahran päälle ja hiero kevyesti esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Koska astianpesuaine on vaahtoutuvaa, kannattaa vaate huuhdella ennen konepesua.

4. Talkki tai maissitärkkelys

Jauheet imevät ylimääräisen rasvan vaatteesta, jonka jälkeen sen voi laittaa pesuun.

5. Sappisaippua

Sappisaippua poistaa useimmat öljytahrat, mutta sen sopivuus kyseiselle tekstiilille kannattaa testata johonkin huomaamattomaan kohtaan vaatetta.

6. Lakkabensiini

Lakkabensiini saattaa poistaa jopa pinttyneen öljytahran, mutta se voi myös haalistaa vaatteen väriä. Muista siis testata lakkabensiinin sopivuus ennen kuin levität sitä tahraan. Hiero lopuksi pesuainetta lakkabensiinin päälle ja huuhtele se pois ennen pesukoneeseen laittoa.

Myös kengät tahraantuvat helposti ja vaativat säännöllistä puhdistusta!