Hyvä työhakemus avaa oven työhaastatteluun. Työhakemuksen avulla voit kertoa itsestäsi, osaamisestasi sekä täydentää ansioluettelossa olevia tietoja. Kokosimme muutaman vinkin, jotka kannattaa huomioida työhakemusta tehdessä.

1. Olennaiset tiedot

Hyvä työhakemus kiteyttää, miksi olet kiinnostunut hakemaan työtehtävää juuri tässä yrityksessä sekä kertoo aikaisemman työkokemuksesi ja työtaitosi. Työpaikkailmoitus kannattaa lukea huolellisesti, sillä se kertoo mitä taitoja työhön tarvitaan. Työhakemuksessa mainitsemasi aikaisempi työkokemus ja taitosi tulisivat olla relevantteja nimenomaan tässä suhteessa.

2. Havainnollista osaamisesi

Perustele taitosi ja ominaisuutesi, joiden avulla pärjäisit työssä ja joiden takia sinut tulisi valita tehtävään. Perustele taitosi aina esimerkin kautta. Kerro, miten olet oppinut taidon ja miten olet pystynyt hyödyntämään oppimaasi. Mainitse myös miten voisit hyödyntää kyseistä taitoa haettavassa työssä.

3. Kiinnostavuus

Työhakemuksessa, kuten missä tahansa muussa tekstissä, aloitus on aina tärkein. Napakka ja mielenkiintoinen aloitus houkuttelee työnantajaa lukemaan hakemuksesi loppuun. Liikaa ei kannata kikkailla, mutta tekstiä voi elävöittää havainnollistavilla esimerkeillä.

4. Selkeys

Työhakemuksen olennaisimmat asiat tulee saada selville pelkästään tekstiä silmäilemällä. Muista siis vapaamuotoisuudesta huolimatta kirjoittaa selkeää ja hyvin jäsenneltyä tekstiä. Hakemukselle hyvä mitta on yksi A4-sivu ja 3-4 virheettömällä yleiskielellä kirjoitettua kappaletta. Kerro näissä kappaleissa kuka hakee, mitä hän hakee ja miksi hän hakee juuri tätä työpaikkaa.

5. Räätälöinti

Kirjoita oma hakemuksensa jokaista työpaikkaa varten. Hakemuksesi muodon ja sisällön tulisi vaihdella haettavan tehtävän mukaan. Työhakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen. Hakemuksesta näkee, jos samaa hakemusta on käytetty useampaan työpaikkailmoitukseen vastaamiseen.