Kana kuuluu kanalintujen lahkoon ja on yksi maailman yleisimmistä kotieläimistä. Kananpoikanen kuoriutuu haudotusta munasta 21 vuorokauden kuluttua ja kana aloittaa munimisen ollessaan noin 20 viikon ikäinen.

Jos kanan ei anneta hautoa munaansa, se munii vuorokauden kuluttua uudelleen. Juuri tähän ominaisuuteen munantuotanto perustuu ja keinovalon avulla kana voi munia lähes 300 kertaa vuodessa. Kana munii luontaisesti enemmän keväällä, joten kanalat säätävät valoisuuden vastaamaan kevättä jopa ympäri vuoden. Luonnollisissa olosuhteissa kesykana munii keskimäärin 200 munaa vuodessa.

Kanamuna painaa keskimäärin 55 grammaa. Kananmunan valkuainen sisältää runsaasti proteiinia, noin 12 g/100 g, minkä vuoksi munat ovat suosittuja etenkin urheilijoiden keskuudessa. Keltuainen sisältää rasvaa, vitamiineja sekä kivennäisaineita. Keitetty kananmuna sopii esimerkiksi salaatteihin ja ruisleivän päälle, ja omeletti toimii täyttävänä aamupalana.

 

Summa summarum
Kuinka usein kana munii?
Artikkelin otsikko
Kuinka usein kana munii?
Kuvaus
Kuinka usein kana munii? Entä milloin kana aloittaa munimisen? Vastaukset näihin ja muihin kanoihin liittyviin kysymyksiin löydät täältä.
Julkaisija
Kuinka.fi
Julkaisijan logo