Syksy on luonnon siirtymäaika kesästä talveen. Syksyllä päivät alkavat lyhentyä ja ilmat viilentyä. Syksyn edetessä sadepäivien määrä kasvaa ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa. Syksyn merkit näkyvät ensin Pohjois-Suomessa keskimäärin elokuun lopulla ja Etelä-Suomeen syksy saapuu syyskuun alkupuolella.

Syksyn kesto

Tähtitieteen näkökulmasta syksy alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla syyspäiväntasauksella syyskuun 22. tai 23. päivän kohdalla ja päättyy talvipäivän seisaukseen joulukuun 21. tai 22. päivä. Lämpötilan mukaan määritetty terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle ja päättyy keskilämpötilan laskiessa nollan alapuolelle. Lämpötilan mukaan määriteltynä syksy kestää keskimäärin noin 2-2,5 kuukautta.

Syksyn sää

Syksyn säät ovat Suomessa hyvin vaihtelevia. Pohjois-Atlantin matalapainetoiminnan ansiosta talvi tulee yleensä vähitellen. Vesi- ja räntäsateita kuuluu Suomen syksyyn siis runsaasti. Joskus terminen syksy saattaa lämpimien säiden takia venyä Etelä-Suomessa jopa tammikuun puolelle.