Lentäminen voi jännittää kokenuttakin matkailijaa, mutta eniten hermona on ensimmäiselle lentomatkalleen lähtevä lentomatkailun rookie. Ensikertalainen saattaa myös itse lentomatkan lisäksi jännittää lentoasemalla toimimista. Tässä kaikille ensimmäistä kertaa lentäville tietopaketti, joka toivottavasti auttaa matkajännitykseen.

Muista olla ajoissa lentoasemalla oikeiden matkustusasiakirjojen kanssa

Tärkeintä matkalle lähtiessä on muistaa täsmällisyys ja oikeat matkustusasiakirjat. Ensikertalaisen kannattaa varata reilusti aikaa lentoasemalla toimimiseen, jotta kiire ei pilaa lähdön tunnelmaa. Kotimaan lennoille suositellaan saapumaan 30‒45 minuuttia ennen lähtöä, ulkomaanlennolle mieluiten noin kaksi tuntia etukäteen. Ajat tarkoittavat sitä hetkeä, kun bussista on jo selvitty lentoasemalle tai oma auto viety rauhassa parkkiin. On hyvä muistaa, että ruuhka-aikoina aikaa lentoasemalla toimimiseen on syytä varata reilummin.

Suurimpaan osaan Euroopan maista matkustettaessa riittää poliisin myöntämä virallinen henkilökortti, mutta passi on aina matkailijan varmin henkilöllisyystodistus. Jos matkustat Euroopan Unionin ulkopuolelle, kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, tarvitaanko kyseiseen kohdemaahan matkustettaessa viisumia. Viisumin voi hankkia kohdemaan edustustosta tai matkatoimiston avustuksella.

Perinteisen paperilipun on nykyään korvannut verkon kautta toimitettava e-lippu. E-lippu sisältää kaikki tarvittavat tiedot lennosta. Tärkein lipun tiedoista on varauskoodi, jota tarvitaan lähtöselvityksen tekemiseen. Joskuitenkin olet paperisen lipun ystävä, voit tulostaa e-lipun mukaan lentoasemalle lähtöselvitystä varten.

Lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus

Lentolipustasi tai varausvahvistuksestasi näet lähtöterminaalin numeron. Terminaaliin saapuessasi näet valotaulusta kohteen ja lentosi perusteella oikean lähtöselvitystiskin numeron. Ota lähtöselvitystiskille mennessäsi valmiiksi matkustusasiakirjat esille. Tämä nopeuttaa tiskillä toimimista. Lähtöselvityksessä tarkastetaan matkustusasiakirjat ja jätetään ruumaan menevät laukut koneeseen kuljetettaviksi. Useilla lentoyhtiöillä on asiakkaan mahdollisuus tehdä lähtöselvitys itsepalveluna etukäteen verkossa tai lentoaseman itsepalvelupäätteellä.

lentokenttä toiminta matkatavarat lähtöselvitys matkustaminen

Yleisimmät painorajoitukset matkatavaroille ovat 20 tai 23 kiloa, lisäksi käsimatkatavaroita saa tyypillisesti olla mukana noin 8‒10 kiloa. Määrät kuitenkin voivat vaihdella lentoyhtiön ja lennon kohteen mukaan. Ylimääräisistä matkatavarakiloista veloitetaan erillinen maksu, joka saattaa nousta jopa useaan sataan euroon.

Turvatarkastukseen ja sitten lähtöportille

Lähtöselvityksen jälkeen siirrytään turvatarkastukseen. Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen lävitse. Takit ja muut raskaat vaatekappaleet riisutaan läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään. Kannettava tietokone tai tabletti on otettava laukusta erikseen hihnalle. Koneeseennousukortti kannattaa pitää valmiina turvatarkastusta varten, sillä se tarkastetaan ensimmäisenä.

Muista, että nesteet pitää pakata erilliseen, läpinäkyvään ja korkeintaan yhden litran vetoiseen muovipussiin. Pussiin pakattavat nesteet saavat olla korkeintaan sadan millilitran pakkauksia. Turvatarkastuksen jälkeen sinun ei tarvitse kuin suunnata oikealle portille. Lähtöportin numeron voit tarkistaa lipustasi. Lähtöportilla matkalippu ja henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran ja istumapaikan numeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.