Haluatko paistaa joulun juhlapöytien maukkaimman kinkun? Moni pitää kinkun paistoa vaikeampana kuin se oikeasti onkaan. Näillä ohjeilla onnistut takuuvarmasti kinkun paistossa!

Joulukinkun paistaminen

Ennen paistamista kinkku pitää ottaa huoneenlämpöön. Poista kinkku pakkauksesta ja huuhtele kinkun pinta nopeasti. Muista kuivata kinkun pinta. Kinkku laitetaan uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Ritilän alle uuniin kannattaa laittaa korkeareunainen uunipelti, sillä kinkusta valuu paistamisen aikana runsaasti rasvaa. Pellille laitetaan vettä, jonka määrää pitää paistamisen ajan tarkkailla.

Lihalämpömittarin kärki työnnetään kinkun paksuimpaan kohtaan oikean paistoasteen varmistamiseksi. Huolehdi, että mittari ei osu kinkun luuhun eikä silavaan. Mittari kannattaa asettaa kinkkuun siten, että voit tarkkailla kinkun lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta uunin luukkua. Kinkun sisälämpötila tulisi olla ennen paistamista 4‒10 astetta.

Iso kinkku kypsennetään 125 asteessa, kiertoilmauunissa 100 asteessa. Pienemmän kinkun voi paistaa hieman korkeammassa lämpötilassa. Laita kinkku uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Kinkkua paistetaan 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen 1 tunti per painokilo.

Kinkun oikea kypsyysaste

Kypsyysaste on makuasia, mutta mehevän kinkun paras sisälämpötila on 75 astetta. Mureamman kinkun ystävät voivat paistaa kinkkua 80 asteeseen saakka. On hyvä muistaa, että kinkun lämpötila nousee muutamia asteita vielä sen jälkeen kun se on otettu pois uunista.

Paistomittaria poistettaessa kinkusta valuva kirkas neste on myös merkki kypsästä kinkusta. Jos neste on punertavaa, on kinkku vielä raaka. Anna kinkun vetäytyä folion alla ennen kuorrutusta.

Kinkun kuorruttaminen

Kinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Kauniin ruskean värin saamiseksi tarvitaan kinkkuun kuorrutus. Ennen kuorruttamista kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja nahka sekä osa rasvasta. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pintaan korppujauhokerros. Ruskista kinkun pintaa uunissa noin 225-250 asteessa 10-15 minuuttia.