Glögit, suklaat ja piparit ilmestyvät kauppoihin vuosi vuodelta aikaisemin. Sen sijaan, että ostaisit kaikki jouluherkut kaupasta, kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä jotain itse. Tässä helppo ohje pipareiden valmistukseen. Mikään ei viritä niin hyvin joulutunnelmaan kuin ilmassa leijuva tuoreiden piparkakkujen tuoksu.

Piparitaikina

1 ½ dl siirappia
300 g voita
4 dl sokeria
2 tl kanelia
½ tl kardemummaa
3 kananmunaa
2 tl soodaa
13 dl vehnäjauhoja
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta

Voit käyttää piparkakkutaikinaan mieleisiä mausteita. Jos esimerkiksi neilikka ei hivele omia makuhermojasi, voit jättää sen pois ja lisätä kanelin tai kardemumman määrää. Ole soodan kanssa tarkkana, jotta piparit eivät kohoa uunissa liikaa.

Ohje:

  1. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa.
  2. Anna mausteseoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Sekoita vehnäjauhon joukkoon sooda.
  4. Lisää munat mausteseokseen.
  5. Lisää taikinaan lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda.
  6. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi.
  7. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin yön yli.
  8. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla paloja levystä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  9. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia.