Pyörän sisäkumin paikkaus on yksi niistä asioista, joka jokaisen kannattaa osata. Jos reikä on hyvin pieni, voi sen helposti paikata ennen uuden sisäkumin hankkimista. Joskus paikka voi olla niin pitävä, ettei uutta sisäkumia tarvita vielä moneen vuoteen. Etenkin pyöräretkillä kannattaa aina pitää mukana paikkarasiaa, sillä rengas puhkeaa yleensä juuri silloin kun sitä vähiten toivoisi.

Tarvittavat välineet:

 • paikkarasia, jossa on erikokoisia paikkoja, liimaa sekä hiekkapaperia
 • jakoavain tai kuusiokoloavain
 • pyöränpumppu
 • tussi

Sisäkumin paikkaaminen:

 1. Etsi tasainen alusta ja käännä pyörä ylösalaisin. Satulan ja ohjaustangon alle voi laittaa esimerkiksi muovipussin suojaamaan naarmuilta.
 2. Aukaise renkaan kiinnitysmutterit jakoavaimen tai kuusiokoloavaimen avulla. Joissain pyörissä on pikalukko, joka irrottaa renkaan. Takarenkaassa on myös jarrun kiinnitysruuvi, joka pitää irrottaa ennen renkaan poistamista haarukasta.
 3. Kun rengas on irti rungosta, avaa venttiili ja tyhjennä loputkin ilmat.
 4. Aseta rengasraudat paikoilleen ja raota vanteen ja ulkokumin väliä. Kannattaa aloittaa venttiilin vastakkaiselta puolelta. Paina rengasrautaa alaspäin, jotta ulkorengas nousee pois vanteelta. Siirrä rengasrautoja ja irrota rengas koko matkalta.
 5. Kaiva sisäkumi renkaan sisältä ja jätä venttiilin kohta viimeiseksi. Paina ulkokumi sisäkumin ja venttiilireiän yli, jotta voit vetää venttiilin ulos venttiilinreiästä.
 6. Jätä ulkokumiin jokin merkki venttiilin kohdalle, jotta löydät oikean kohdan kiinnitysvaiheessa.
 7. Pumppaa sisäkumiin ilmaa, jotta huomaat reiän. Jos ääntä ei kuulu, pyörittele kumia posken vieressä, jotta tunnet ilmavirran. Merkitse reikä tussilla.
 8. Tyhjennä kumia vähän, jotta paikkaaminen on helpompaa. Putsaa ja karhenna reiän alue hiekkapaperilla. Varo kuitenkin, ettet tee kumiin uutta reikää.
 9. Valitse sopivan kokoinen paikka ja levitä kumin pinnalle liimaa paikan kokoiselle alueelle. Anna kuivahtaa muutaman minuutin ajan, kunnes liima on mattapintaista.
 10. Irrota paikan foliosuoja ja varo koskemasta paikan sisäpintaan. Aseta paikka liimakerroksen päälle ja painele se nopeasti kiinni paikan keskeltä ulkoreunoihin päin kohdistuvilla vedoilla. Purista paikattua kohtaa kämmentä vasten muutaman minuutin ajan.
 11. Aseta sisä- ja ulkokumi vastakkain niin, että venttiili ja ulkokumin merkintä kohtaavat. Tutki reiän kohdalta ulkorenkaan sisäpintaa, jotta löydät reiän aiheuttajan. Jos mitään ei löydy, tutki koko ulkorengas ja vannenauha.
 12. Kun sisäkumi on paikattu, pumppaa siihen vähän ilmaa ja aseta kokonaisuudessaan ulkorenkaan sisälle.
 13. Aseta ulkorenkaan toinen reuna vanteen sisäpuolelle niin, että sisäkumin venttiili menee vanteen venttiilireiästä läpi. Painele sitten ulkokumin toinenkin reuna vanteen sisälle venttiilin kohdasta aloittaen. Jotta saat koko ulkokumin vanteen sisälle, saatat tarvita rengasrautoja avuksi.
 14. Täytä rengas ilmalla ja tarkista käyttöpaine. Kiinnitä lopuksi takaisin pyörän haarukkaan.