Panhuilu kuuluu aerofonien soitinluokkaan ja koostuu erimittaisista pilleistä, jotka on suljettu toisesta päästä. Jokaisesta pillistä tulee oma sävel ja mitä pidempi tai paksumpi pilli, sitä matalampi ääni. Panhuilun koko voi vaihdella muutamista pilleistä useisiin kymmeniin pilleihin. Huilun alkuperää on vaikea määritellä, sillä erilaisia variaatioita löytyy ympäri maapalloa. Nimensä panhuilu on kuitenkin saanut kreikkalaiselta jumalalta, Panilta.

Panhuilun voi tehdä helposti juomapilleistä – ääni ei ehkä ole oikeanlainen, mutta idea on sama. Etenkin lapset innostuvat askartelusta ja uuden huilun voi tehdä aina kun edellinen on mennyt rikki!

Tarvitset:

 • 10 pilliä, mieluiten paperisia
 • teippiä
 • sakset
 • koristeluun esimerkiksi lankaa tai kuvioteippejä

Vaiheet:

 1. Leikkaa kaikki pillit niin, että ne ovat 18 cm pituisia.
 2. Jätä yksi pilli sivuun ja lyhennä seuraavaa 1,5 cm.
 3. Jatka tätä niin, että seuraava pilli on aina 1,5 cm lyhyempi kuin edellinen. Eli kolmannesta pillistä leikataan 3 cm pois, neljännestä 4,5 cm jne.
 4. Aseta pöydälle teippiä ja asettele pillit järjestyksessä siihen. Varmista, että pillien toinen pää on aina samassa tasossa.
 5. Teippaa pillit yhteen muutamasta kohdasta.
 6. Teippaa myös pillien eri mittaiset päät umpeen, jotta ääni kiertää pillissä oikealla tavalla.
 7. Lopuksi voit vielä koristella panhuilun haluamallasi tavalla. Perinteisessä panhuilussa on sinisiä ja punaisia lankoja, joten käytä esimerkiksi niitä värejä.