Juuri lukion aloittaneet opiskelijoille painotetaan heti ensimmäisistä viikoista lähtien ylioppilaskirjoitusten tärkeyttä. Niissä testataan, mikä on kolmen (tai neljän) vuoden opiskelun lopptulos. Kuinka siis selvitä lukiosta järkensä säilyttäen, ja miten onnistua niissä hamassa tulevaisuudessa häämöttävissä ylioppilaskirjoituksissa? Näistä pääsykoevinkeistä on apua myös kirjoituksiin valmistautumisessa. Lukio-opinnot saattavat aluksi jännittää ja ehkä pelottaa, mutta näillä vinkeillä selviydyt kunnialla.

1. Mieti mitä aineita haluat kirjoittaa ja milloin aloitat kirjoituksesi

Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavia aineita kannattaa alkaa pohtia jo ensimmäisenä vuonna. Silloin opinnot on helpompi suunnitella. Lisäksi on suositeltavaa päättää hyvissä ajoin, milloin aloittaa kirjoitukset. Ylioppilaskirjoitukset on mahdollista aloittaa jo toisen vuoden keväällä, mutta jos et aio ahnehtia kirjoituksissa kaikkia mahdollisia aineita, ei kirjoituksia kannata välttämättä aloittaa ennen kolmannen vuoden syksyä. Ehdit stressata kirjoituksia aivan tarpeeksi kolmantena vuonna.

2. Keskity olennaiseen

Panosta aineisiin, jotka aiot kirjoittaa. Tämä ei tarkoita sitä, että menisit muiden aineiden kanssa sieltä mistä aita on matalin. Keskity kiireisimpinä aikoina, kuten koeviikon lähestyessä, niihin aineisiin, jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa.

3. Opiskele asiat kunnolla heti

Vanhan sanonnan mukaan minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Tämä on totta myös lukio-opintojen edetessä. Opiskele asiat kursseilla heti huolellisesti, jolloin niiden mieleen palauttaminen ja kertaaminen sujuu paljon kivuttomammin. On tuhoon tuomittu ajatus alkaa opiskella kylmiltään esimerkiksi kuutta biologian kurssikirjaa juuri ennen kirjoituksia.

4. Hyvät muistiinpanot ovat tärkeät

Tee kursseilla kunnolliset muistiinpanot opiskeltavista asioista. Voit elävöittää muistiinpanoja väreillä, jolloin niitä on myös mielekkäämpi lukea. Muista aina kysyä neuvoa, mikäli joku asia on sinulle epäselvä. Näin saat vastauksen heti, eikä sinun tarvitse arpoa sitä enää kokeeseen lukiessasi.

5. Kalenteri ja kello

Lukiolaiset saavat heti koulun alettua lukiokalenterin, jota kannattaa käyttää muuhunkin kuin alennuslappusten irtirepimiseen. Merkitse kalenteriisi menosi ja tee lukusuunnitelma jokaiselle jaksolle. Ajankäytön huolellisesta suunnittelusta on suurta hyötyä opintojen edetessä.

6. Muista levätä lomalla

Usein kursseilla annetaan laajempia tehtäviä ennen loma-aikoja. Tehtävien tekeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Näin sinun ei tarvitse käyttää koko lomaasi tehtävän tekemiseen. Lomat ovat nimittäin myös lepäämistä varten. Jaksat paremmin paahtaa opintojesi parissa kun pidät välillä ansaitun parin päivän loman.