Perinteisesti virpominen suoritetaan palmusunnuntaina iltapäivän aikana. Tavallisesti virpojat liikkuvat noin klo 12-18.

Virpomisvitsojen valmistus

Perinteiset pääsiäisoksat askarrellaan pajunoksista (eli pajunkissoista), mutta myös esimerkiksi koivunoksat sopivat tarkoitukseen.

Sido oksiin runsaasti erivärisiä höyheniä ja sulkia. Käytä sitomiseen pitsi- tai kangasnauhoja, joita voi myös lisätä muuten oksien ympärille. Höyhenten määrässä ei tule kitsastella! Myös pienet ripustettavat munat ja muut koristeet näyttävät mukavalta oksissa. Mitä komeampi virpomisvitsa, sitä paremmat palkkiot.

Virpomisasu

Perinteinen lasten virpomisasu on pääsiäisnoita. Asun voi koota esimerkiksi vanhasta hameesta tai mekosta sekä huiveista. Asu voi toki myös olla varta vasten hankittu vaikka naamiaistarvikeliikkeestä, eikä sen tarvitse välttämättä olla perinteinen noita-asu. Nykyään virpojissa näkee vaikka minkälaisia kummituksia ja eläimiä. Myös kasvoja voi maskeerata: kissanviikset lienee yleisin valinta tähän tarkoitukseen.

Tärkeä osa virpomisasua on myös pussi tai säkki, johon palkkiot kerätään.

virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks vitsa sulle palkka mulle

Virpominen

Ennen vanhaan virvottiin tuttuja, mutta nykyään moni käy tuntemattomienkin ovilla. Samalla ovella ei kuitenkaan tule käydä kuin kerran, vaikka ovea ei avattaisikaan.

Virvottavan oveen koputetaan napakasti, mutta ovea ei taota. Oven avauduttua lausutaan virpomisloru:

“Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle!”

Tämä on perinteisin ja yleisimmin käytetty loru, mutta erilaisia loruja on vaikka millä mitalla. Erikoisemmalla ja pidemmällä lorulla saattaa saada paremman palkkion.

Ihanteellinen virpoja on reipas ja iloinen. Palkkiosta tulee aina kiittää kuuluvalla äänellä.

Virvottavalle

Virpomistapaan kuuluu, että virvottava kuuntelee lorun loppuun asti, kiittää siitä ja vitsasta sekä antaa palkkion virpojille. Yleisimmät palkkiot ovat suklaamunat, karkit ja toisinaan myös raha. Palkkioksi per virpoja riittää pari suklaamunaa, pieni kourallinen namia tai muutama kolikko.

Jos virpomiseen ei halua osallistua, on kohteliasta olla avaamatta ovea ollenkaan. Toisaalta palkittavia ei saa valita, vaan jokaiselle virpojalle on annettava palkkio. Töykein ratkaisu on avata ovi ja kuunnella loru, mutta jättää palkkio antamatta. Jos virpominen on erityisen kiusallista, voi harkita pois kotoa lähtemistä virpomistuntien ajaksi.

Saadut pääsiäisoksat voi laittaa veteen sellaisenaan tai muiden kukkien koristeeksi. Jos kevät on jo edennyt pidemmälle, voi oksat tökätä kukkapenkkiin tuomaan väriä.

Summa summarum
Kuinka virvotaan?
Artikkelin otsikko
Kuinka virvotaan?
Kuvaus
Perinteisesti virpominen suoritetaan palmusunnuntaina iltapäivän aikana. Tavallisesti virpojat liikkuvat noin klo 12-18.
Julkaisija
Kuinka.fi
Julkaisijan logo