Elintarvikkeilla on parasta ennen -päiväykset, mutta avattuna tai valmistettuna niiden säilyvyysaika muuttuu. Jotta vältyt ruokamyrkytykseltä, kannattaa seuraavia ohjeita noudattaa ja käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä.

Olut:

Koska olut on tuoretuote, tulee sitä säilyttää valolta suojattuna tasaisessa lämpötilassa. Parhaiten olut säilyy, kun sitä säilytetään koko ajan tarjoilulämpötilassa eli noin 10 asteessa. Viileässä säilytettynä olut voi säilyä pari kuukautta menettämättä makuaan, mutta pääsääntöisesti olutta ei kannata ostaa pitkäaikaissäilytykseen. Kotitekoiset oluet säilyvät 1-2 viikkoa, kun säilytyslämpötila on noin 5 astetta.

Avattu viinipullo:

Jos nyt sattuisi käymään niin, että viiniä jää vielä jäljelle, voi sitä säilyttää jääkaapissa vielä muutaman päivän ajan. Kannattaa hankkia vakuumisulkija, sillä se hidastaa viinin hapettumista. Kuohuviini säilyy jääkaapissa hyvänä 1-2 päivää, valko-, puna- ja roseeviinit 5 päivää. Laatikkoviinit säilyvät avattuna parikin viikkoa juomakelpoisena.

Maito:

Parasta ennen -päiväyksen jälkeen maito säilyy yleensä vielä 3-4 päivää jääkaapissa. Pilaantuneen maidon kyllä haistaa ja maistaa, joten niin kauan kuin maito maistuu normaalilta voi sitä huoletta käyttää.

Äidinmaito:

Äidinmaito säilyy jääkaapissa 2-3 vuorokautta ja lämmitettynä maito säilyy 1-2 tuntia. Äidinmaitoa voi myös pakastaa, kunhan sen käyttää puolen vuoden sisällä.

Juustokakku:

Säilyy jääkaapissa noin kolme päivää, kunhan tuorejuustossa riittää vielä päiväystä. Kakkua kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa, sillä se imee itseensä jääkaapissa olevia hajuja.

Suklaa:

Kun suklaata säilyttää kuivassa ja viileässä, säilyy sen maku ennallaan. Tumma suklaa säilyy hyvänä jopa vuoden, maitosuklaa noin puoli vuotta.

Pakastettu liha:

Kunhan lihassa on vielä päiväystä jäljellä, voi sen huoletta pakastaa useiksi kuukausiksi. Naudanliha säilyy pakastimessa puolesta vuodesta vuoteen, sianliha ja jauheliha 3-4 kuukautta ja broileri 9 kuukautta. Kalafileet säilyvät korkeintaan 3 kuukautta. Rasvaiset kalat pilaantuvat nopeammin.

Paistettu jauheliha:

Valmiit ruoat säilyvät jääkaapissa pääsääntöisesti 3-4 päivää, kunhan ruoka valmistetaan ennen sen viimeistä käyttöpäivää.

Keitetty kananmuna:

Keitetyt kananmunat säilyvät jääkaapissa jopa viikon. Ja pilaantuneen kananmunan kyllä haistaa, joten tuskin erehdyt syömään sellaista. Voit myös varmistaa asian laittamalla kananmunan vesilasiin. Jos muna kelluu, se on pilaantunut.

Keitetyt perunat:

Perunat, riisi ja pasta säilyvät keitettynä jääkaapissa 2-3 vuorokautta.

Kerro kommenteissa jos jokin muu ruoka-aine mietityttää, niin etsimme siihen vastauksen!