Tavallisessa ravintolassa selviää hyvällä käytöksellä, mutta hienommissa paikoissa kannattaa kiinnittää huomiota yleiseen etikettiin. Tarkoituksena on kuitenkin nauttia ruoasta ja hyvästä seurasta, eikä noudattaa tiukkoja sääntöjä. Kunhan muistat hyvät käytöstavat ja seuraavat asiat, pärjäät kyllä ravintolassa kuin ravintolassa.

1. Pukeudu hyvin

Mieluummin hieman yli- kuin alipukeutunut, etenkin jos seurue ei ole ennestään kovin tuttu.

2. Älä kävele suoraan pöytään

Hovimestari ohjaa teidät pöytäänne, minkä jälkeen tarjoilija tulee ottamaan tilauksenne.

3. Tilaa ensin alkudrinkki

Tämän jälkeen voit tilata alku- ja pääruoan sekä viinin. Viini maistatetaan tilaajalla.

4. Muista lautasliina

Avaa lautasliina syliin, ei kaulaan. Pyyhi suusi ennen viinin juomista, jottei lasiin jää jälkiä.

5. Käytä aterimia oikeaoppisesti

Käytä sekä veistä että haarukkaa ja vaihda aterimet ruokalajien välissä, mikäli niitä on varattu useampia. Aloita aina uloimmista. Jälkiruoalle on omat aterimensa, yleensä lusikalla syödään ja haarukalla autetaan.

6. Jos et tiedä, kysy

Tarjoilijat ovat ravintolassa palvellakseen sinua ja kertovat kyllä, kuinka annokset on tarkoitus syödä. Jos jokin jää epäselväksi, kysy rohkeasti. Ei kukaan osaa syödä hummeria ilman harjoitusta.

7. Pitele viinilasia kädessä jalkaosasta

Älä tartu koko kädellä lasiin, vaan pitele sitä sormilla kapeasta jalkaosasta.

8. Älä hotki

Annokset voivat olla pieniä, joten ei kannata pitää kiirettä. Syö rauhallisesti ja juttele koko seurueen kanssa – mutta älä koskaan puhu ruoka suussa.

9. Aterimet kello viiteen

Tämä kertoo tarjoilijalle, että olet syönyt. Jos et pidä jostakin, jätä se syömättä tekemättä siitä sen suurempaa numeroa.

10. Kohtele tarjoilijoita kunnioittavasti

Älä missään nimessä napsuttele sormiasi saadaksesi tarjoilijan huomion. Älä myöskään hauku heitä, jos annoksessasi on jotain vikaa – he eivät ole kokkeja.

11. Älkää jakako laskua jokaisen syöjän kesken

Paras ratkaisu on maksaa koko lasku kerralla ja setviä takaisinmaksuja myöhemmin.