Tärkein “ainesosa” lammaspaistin valmistamisessa on aika. Pakastetun lampaan- tai karitsanpaistin sulattaminen vie noin kaksi vuorokautta – siksi se kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Tuoretta paistia ei tietenkään tarvitse sulattaa, mutta sen marinoimiseen kannattaa myöskin varata aikaa.

Pakastepaisti: 2 vrk sulatus + 2 vrk marinointi

Tuore paisti: 2 vrk marinointi

Lampaanlihaa on syytä marinoida vähän pidempään kuin miedomman makuista karitsanlihaa. Perinteisessä marinadissa on yrttejä, valkosipulia ja oliiviöljyä. Myös jogurtti sopii erinomaisesti marinadiin.

Marinadi lammaspaistille:

2,5 kg karitsan- tai lampaanpaisti
1 paistopussi

10 valkosipulin kynttä
2 tl mustapippuria
2 tl minttua
2 tl rosmariinia
2 tl timjamia
2 tl basilikaa
1 tl oreganoa
5 dl jogurttia
mausteeksi vielä muutama laakerinlehti

Ohjeet:

Sulata paisti jääkaapissa. Sulaminen kestää noin pari vuorokautta.
Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet. Tee paistiin viiltoja ja työnnä valkosipuliviipaleet (ja rosmariinin oksia jos haluat) lihan sisään. Sekoita suola ja yrtit keskenään ja hiero ne lihan pintaan. Laita paisti paistopussiin marinoitumaan ja kaada jogurtti pussiin. Sekoita ja anna marinoitua 1-2 vrk kylmässä. Kääntele pussia marinoimisen aikana, jotta liha maustuu tasaisesti.

Paistaminen:

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin (vähintään tuntia) ennen paistamista. Avaa pussi ja laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti puhtaaseen paistopussiin, sulje pussi ja leikkaa yhteen kulmaan ilma-aukko.
Kypsennä lammaspaistia 125 asteessa, kunnes sen sisälämpö on 75 (punertava) – 82 (läpikypsä) astetta (noin 1,5h per kilo). Avaa pussi ja ota paistoliemi talteen. Peitä paisti foliolla ja anna levähtää noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Kastike:

Valmista kastike paistoliemestä ja kermasta. Suurusta vehnäjauhoilla. Perinteiset lisäkkeet ovat perunat, juurekset ja minttuhyytelö.

Pääsiäispöydän jälkiruoaksi sopii perinteinen pasha, jonka reseptin löydät täältä.

Nopeat tiedot
recipe image
Reseptin nimi
Kuinka valmistaa lammaspaisti?
Kirjoittaja
Julkaistu
Valmistusaika
Kypsennysaika
Tarvittava aika yhteensä