Nenä tukossa ja kurkku kipeä. Kuulostaako tutulta? Flunssa vaivaa useimpia suomalaisia varsinkin syksyisin. Näillä kotikonsteilla voi helpottaa tukkoista oloa ja parhaassa tapauksessa lyhentää nuhakuumeen kestoa. Jos flunssa pitkittyy ja olo pahenee, on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen

1. Auringonhattu-uute

Auringonhattu-uute on peräisin yrteistä. Auringonhattu-uutteen uskotaan parantavan vastustuskyvyn kykyä taistella erilaisia tulehduksia vastaan.

2. Sinkki

Myös Sinkki parantaa vastustuskykyä. Joidenkin tutkimusten mukaan vilustumisen alkuvaiheessa tuima annos sinkkiä voi mahdollisesti vähentää flunssan oireita.

3. C-vitamiini

Reilun C-vitamiiniannoksen on tutkittu lyhentävän flunssaoireiden kestoa. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, marjat ja vanha kunnon peruna.

4. Kuuma tee

Tee sisältää antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä kehon hyvinvoinnille. Antioksidantteja tarvitaan erityisesti silloin kun kehossa jyllää flunssavirus. Kuuma juoma myös helpottaa kurkkukipua ja höyry avaa tukkoista nenää.

5. Suolatipat nenään

Suolavesi auttaa vähentämään limaneritystä ja avaa tukkeutuneita röörejä. Voi kuulostaa erikoiselle, mutta on kokeilemisen arvoinen keino.

6. Suolavedellä kurlaus

Suolavesi auttaa vähentämään liman eritystä nenässä. Suolavedellä kurlauksen pitäisi auttaa myös kipeään ja kuivaan kurkkuun. Lisää hoitokeinoja kurkkukipuun löydät täältä!

7. Anna kuumeen tehdä tehtävänsä

Jos olo ei ole täysin sietämätön, älä pakota kuumetta laskemaan tulehduskipulääkkeillä. Muista kuitenkin hakeutua lääkäriin, jos kuume nousee yli 39 asteen. Kuume on kehon oma tapa hankkiutua flunssaviruksista ja -bakteereista eroon. Kuumeen tarkoitus on tehdä flunssapöpöjen elinolot epäsuotuisaksi.

8. Vuodelepo

Paras apu flunssaan on lepo. Flunssan iskiessä kannattaa pitää pari lepopäivää ja pötkötellä peiton alla. Lepo auttaa flunssapotilasta paranemaan nopeammin. Kuinka kauan flunssa sitten kestää?