Proteiini on tärkeä osa ruokavaliota. Proteiinin saannin suhteen on eri elämäntilanteissa erilaisia tarpeita. Erityisesti laihduttajien, ikääntyvien, raskaana olevien ja imettävien kannattaa kiinnittää huomiota riittävään proteiinin saantiin. Proteiini edistää lihasmassan säilymistä ja pitää luuston hyvässä kunnossa. Raskauden aikana riittävä proteiinin saanti on erittäin tärkeää sikiön kehityksen kannalta.

Proteiinin päivittäinen tarve

Ravintosuosituksissa proteiinia suositellaan nautittavan 10‒20 prosenttia koko päivän energiansaannista. Aikuisella päivän suositusannos on tällöin 1‒1,3 grammaa painokiloa kohti. Proteiini ei varastoidu juuri ollenkaan elimistöön, joten sitä on tärkeää saada ruokavaliosta jatkuvasti.

Laihduttajan proteiinintarve

Monipuolinen ravinto ja riittävä proteiininsaanti ylläpitävät lihasmassaa laihdutuksen aikana. Laihduttajan onkin tärkeää pitää huolta, että ruokavalio sisältää riittävästi hyvälaatuista proteiinia. Päivittäisestä ruokavaliossa tulisi laihduttajan saada aina noin 80‒120 grammaa proteiinia.

Proteiinia aktiiviliikkujalle

Aktiivisesti liikkuvat saavat proteiinipitoisista ruoista tärkeitä rakennusaineita lihaksille. Proteiini auttaa lihasmassaa kasvamaan. Monet aktiivisesti liikuntaa harrastavat käyttävät myös erilaisia proteiinituotteita muun muassa edistämään palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Aktiiviliikkuja tarvitsee proteiineja enemmän kuin vähän liikkuva. Aktiivisesti liikkuvien sekä urheilijoiden päivittäinen proteiinin saantisuositus on 1,4‒1,8 grammaa painokiloa kohti.

Eläkeläisen proteiinintarve

Riittävä proteiinin saanti pitää yllä ikääntyvän ihmisen toimintakykyä ja hyvinvointia. 65 vuotta täyttäneille suositellaan jo hiukan suurempaa proteiinin saantia. Ikääntyvän ihmisen päivittäinen proteiinimäärä tulisi olla noin 80‒100 grammaa päivässä. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi sairaudet ja leikkaukset lisäävät proteiinintarvetta.

Proteiinintarve raskauden ja imetyksen aikana

Proteiinin tarve kasvaa erityisesti raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana. Raskauden aikana lisätarve on noin 10–30 g päivässä
– 1. raskauskolmannes (viikot 1‒12) normaali aikuisten tarve
– 2. raskauskolmannes (viikot 13‒27) normaali aikuisten tarve ja sen lisäksi +9 g proteiinia päivässä
– 3. raskauskolmannes (viikot 28‒40) normaali aikuisten tarve ja sen lisäksi +28 g proteiinia päivässä
Imetyksen aikana proteiinin lisätarve on noin 15–20 g päivässä. Ensimmäiset 6 kuukautta proteiinin tarve on normaali aikuisten proteiinin tarve, jonka lisäksi +19 g proteiinia päivässä. 6 kuukauden jälkeen normaali aikuisten proteiinin tarve ja lisäksi +13 g proteiinia päivässä.

Lue myös Kuinka paljon tarvitset D-vitaiinia päivässä.